Tips til en sund hverdag

Få flere grøntsager

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne spiser 600 gram frugt og grønt hver dag, hvor de 300 gram skal bestå af grøntsager.

For børn under 11 år er det 400-500 gram frugt og grønt om dagen, hvor halvdelen igen skal være grøntsager.

Alle former for grøntsager tæller . De frosne og dem på dåse er lige så gode og sunde som de friske grøntsager. Derfor kan man roligt benytte sig af fx tomater på dåse og ærter og majs fra frost.

Det anbefales dagligt at spise tre hoved- og to-tre mellemmåltider i løbet af dagen. Det er en god idé at få frugt og grønt ind i så mange af måltiderne som muligt.

Ved hovedmåltiderne kan Y-tallerkenen eller Slanketallerkenen være gode redskaber at arbejde med for at sikre, at du og din familie får spist mere frugt og flere grøntsager.

Y-tallerkenen består af:

  • 1/5 kød, fjerkræ, fisk, æg, ost og sovs
  • 2/5 brød, kartofler, ris eller pasta
  • 2/5 grønsager (gerne to forskellige slags) eller frugt

Slanketallerkenen består af:

  • 1/4 kød, fjerkræ, fisk, æg, ost og sovs
  • 1/4 brød, kartofler, ris eller pasta
  • 1/2 grøntsager (gerne to forskellige slags) eller frugt

Grøntsager har et højt indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre, og samtidig er indholdet af fedt og kalorier lavt. Et større forbrug af grønt modvirker bl.a. overvægt, forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdom.

Læs Indkøbsguiden, som er god og let at bruge ved de daglige indkøb.

Ved at bruge denne sikrer du, at de varer, som havner i din indkøbskurv, lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for en sund kost.

Gør en opskrift sund i en fart

Principper til daglig ernæringsforbedring i dit køkken:

  • Øg grøntsagsmængden (friske/ frosne/ fra dåse). Brug gerne dobbelt så meget grønt som kød
  • Vælg fedtfattigere udskæringer
  • Ovnsteg i stedet for pandestegning
  • Øg fibermængden med grove kornprodukter
  • Vælg mager mejeriprodukter